Vad är det för skillnad på ett banklån och ett onlinelån?

Man kan benämna alla lån där du kan göra ansökan via internet som onlinelån. De flesta banker kan idag erbjuda snabba ansökningsprocesser, där du snabbt får besked om din ansökan om lån beviljas eller inte. Mer vanligt är att man med onlinelån menar ett mindre lån hos någon av de långivare som erbjuder snabba, mindre lån, där pengarna betalas ut till ditt konto snabbt, i många fall redan samma dag. Det som skiljer ett lån hos någon av bankerna mot ett sådant lån är framförallt summan, återbetalningstiden och räntan. Lånebeloppen för ett onlinelån är normalt sett betydligt mindre än det belopp du kan låna hos en bank. Återbetalningstiden är också mycket kortare. Löptiden för ett privatlån hos en bank kan vara upp till 10-15 år, medan ett onlinelån normalt ska vara betalt inom tre månader.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Räkna också med att den effektiva räntan är betydligt högre om du slår ut den på ett år. Räntorna skiljer sig mycket åt mellan en bank och ett finansinstitut som erbjuder så kallade onlinelån, vilket kan vara bra att tänka på eftersom det inte alltid tydligt framgår hur hög den effektiva räntan egentligen är. Tänk också på att andra villkor kan skilja, som till exempel dröjsmålsräntor och kravavgifter och om det är möjligt att betala tillbaka lånet i förtid eller inte.

En annan skillnad är den snabba utbetalningen. Oftast behöver du inte skriva på några lånehandlingar när du ansöker om ett onlinelån, varför pengarna normalt sett kan betalas ut samma dag eller dagen efter. När du ansöker om ett lån hos en vanlig bank, kan utbetalningen ta längre tid beroende på om du måste underteckna de lånehandlingar banken skickar hem eller inte.

Eftersom räntorna skiljer så åt så pass mycket mellan ett vanligt banklån och ett onlinelån, kan det vara värt att kontrollera vad som passar dig bäst. Om du ska låna en större summa under en längre tid, är förmodligen ett traditionellt banklån ett bra val. Om du däremot är i behov av en mindre summa pengar och kan betala tillbaka dessa inom de närmaste månaderna kan onlinelån istället vara ett alternativ, särskilt om du är i behov av en mycket snabb utbetalning. Det är dock viktigt att du verkligen räknar ut att du har råd att betala tillbaka lånet under den bestämda tiden, för att undvika eventuella betalningsproblem som kan påverka din ekonomi negativt.