Hur jämför jag räntan på billån?

Det är lika viktigt att jämföra räntan hos de olika långivarna när du lånar till en bil som när du lånar till en bostad eller något annat. En bil dalar snabbt i värde och du kommer inte att få tillbaka de pengar du investerat i bilen när du väljer att sälja den. Det är därför viktigt att du under återbetalningstiden betalar så lite som möjligt utöver det du faktiskt lånat för att inte din nya bil ska bli dyrare än nödvändigt. Om du bestämt dig för att du vill ta ett billån med bilen som säkerhet finns det många långivare som erbjuder olika former av billån. Gemensamt för de flesta är att du kan ha både fast och rörlig ränta, ibland även med så kallat räntetak vilket fungerar som en försäkring på att räntan inte kan bli hur hög som helst. Det kan vara en trygghet då du är förvissad om att ditt lån inte kan bli hur dyrt som helst samtidigt som du kan dra nytta av en eventuellt sjunkande ränta.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Var noga med att jämföra den verkliga räntan, det vill säga räntan tillsammans med alla avgifter som kreditgivaren tar ut, för att få fram den effektiva räntan. Även om den som lånar ut pengar är skyldig att upplysa dig om den effektiva räntan är det viktigt att du själv noga går igenom de olika kreditgivarnas villkor för att hitta en återbetalningstid och villkor som passar just dig.

Det är viktigt att du inte tar på dig en högre månadskostnad än du har råd med eftersom en bil ofta kostar mycket pengar i sig själv i form av försäkring, skatt, bensin, service och reparationer. Om du inte har en bra försäkring och tar in din bil på service regelbundet kan det i slutändan bli dyrare än de eventuella pengar du sparar på att inte serva den.

Gå noga igenom vilken månadskostnad olika lån och återbetalningstider eller löptider skulle ge dig för att få en så överskådlig bild som möjligt av hur bilköpet skulle påverka just din vardagsekonomi. En bil är en betydande post i budgeten för de allra flesta och du bör vara hundraprocentigt säker på att det är en post du har råd med utan att för den sakens skull behöva snåla in på andra väsentliga delar. Du måste fortfarande kunna betala försäkringar och skatter och inte minst bensin för att faktiskt kunna använda din nya bil.