Hur lånar jag billigt?

Så hur lånar man egentligen billigt? Eller, rättare sagt, hur lånar man så billigt som möjligt? Det är nog en fråga som ofta dyker upp när man funderar på att ansöka om ett lån, oavsett om det är ett bostadslån, ett lån utan säkerhet eller ett billån. Alla vill självklart hitta så billiga lån som det bara är möjligt. Men hur gör man det? Läs närmare på lån-online.se – Hur billigt ett lån är beror på några olika faktorer. Självklart är en av de viktigaste faktorerna räntan du betalar på lånet. Denna kan vara bunden, rörlig eller rörlig med räntetak. Ofta sätts räntan individuellt och efter just dina förutsättningar och din kreditvärdighet. Om räntan är rörlig följer den riksbankens styrränta i upp- och nedgångar. Har du rörlig ränta med räntetak följer räntan riksbankens styrränta i nedgång men det finns ett tak för hur högt räntan kan stiga.

Ofta finns det ett visst förhandlingsutrymme hos en hel del av bankerna. Det är alltid värt att kontakta banken för att tillsammans gå igenom dina förutsättningar så att du får veta precis hur mycket ett lån skulle kosta dig varje månad och hur mycket mer än det ursprungliga lånebeloppet lånet kommer att kosta totalt sett. Det finns också en mängd jämförelsetjänster på nätet där du lätt kan få en överblick av de olika långivarnas räntor och avgifter.

Det är viktigt att du inte bara jämför räntan, utan faktiskt räknar ut den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan är räntan plus alla avgifter omräknade på årsbasis. På så sätt kan du jämföra hur mycket de olika lånen faktiskt kostar. Det är självklart också viktigt att du räknar ut hur stor månadskostnaden faktiskt blir. Om månadskostnaden blir alldeles för hög, finns det en risk att du inte kommer att ha råd att betala ytterligare avgifter och eventuella betalningsanmärkningar. Tänk också på att ha marginal för räntehöjningar om det är så att du lånar pengar och ska betala tillbaka med rörlig ränta.

Har du tagit reda på räntan och på de andra avgifterna som kan medfölja lånet, så kan du också räkna ut en totalkostnad. Totalkostnaden för lånet är hur mycket mer än lånebeloppet du kommer att ha betalat när lånet är återbetalt.

Det är alltid en bra idé att jämföra bankernas villkor och avgifter noggrant så att du hittar det lån som blir billigast och som passar just dig bäst vad gäller löptid, amorteringsform och andra villkor.