Hur ansöker man om ett bolån?

Innan du ansöker om ett bolån kan det vara bra att ansöka om ett så kallat lånelöfte. Ett lånelöfte ansöker du enkelt om på din banks hemsida och det är sedan giltigt mellan 3 och 6 månader beroende på vilken bank du ansökt hos. Ett lånelöfte gäller under förutsättning att inga ekonomiska förhållanden hinner ändra sig fram till dess att du ska ansöka om det verkliga bolånet. Ett bolån är bra att ha med sig när du går på visningar för att du ska veta hur mycket du har råd att låna och därmed hur långt du har råd att gå i en eventuell budgivning. Många mäklare kräver idag att du har ett lånelöfte för att få komma på visning eller lägga bud på en bostad.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

När du hittat en bostad du vill lägga bud på är det ofta dags att ge sig in i en budgivning. Ofta redovisas alla bud för de intresserade köparna. Oftast vinner den köpare som lägger det högsta budet, men eftersom säljaren har vad som brukar kallas för fri prövningsrätt, kan denne välja vilket bud som helst som det vinnande budet. Det kan till exempel bero på andra krav såsom tid för tillträde och så vidare. När du vunnit en budgivning är det dags att ansöka om ett bolån. Har du ett lånelöfte sedan tidigare, och vill ansöka om bolån i samma bank, kan du oftast fortsätta med ansökan direkt på nätet. Du kompletterar då lånelöftesansökan med uppgifter om den bostad du ska köpa för att banken ska kunna bedöma bostadens marknadsvärde.

Du får sedan ett erbjudande från banken om vilken ränta du kan få. Denna ränta är i många fall förhandlingsbar när det kommer till bolån. Oftast kräver banken att du flyttar alla dina banktjänster om du inte redan är kund, för att du även ska ha sparande och lönekonto hos den bank där du placerar ditt bolån. Genom att jämföra bolåneräntor kan du ofta också förhandla ner räntan, särskilt om du är villig att byta bank. En bolånekund är värdefull för bankerna, därför är det alltid värt att försöka förhandla ner räntan. Även en liten sänkning av räntan kan göra stor skillnad på ett så pass stort lån som ett bolån oftast är. Tänk på att du ska känna dig trygg med den bank du väljer, då ett bolån är ett lån du kommer att ha med dig under större delen av ditt liv.