Hur ansöker jag om ett direktlån?

Det som utmärker ett direktlån är att ansökan och beskedet efter ansökan och kreditprövning går mycket snabbt. Oftast är även utbetalningen snabb och du har pengarna du lånat på ditt konto inom några timmar, kanske rentav samma dag. Du ansöker via långivarens sida och får ofta legitimera dig med ditt bank-id. Om det är en långivare som erbjuder så kallade mikrolån, mindre lånebelopp under kortare tid, behöver du ibland inte ens legitimera dig, varför processen kan ske mycket snabbt.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 121 371kr

  Mer om
  advisa.se

  Uppläggningsavgift: Månadsavgift:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Det görs en sedvanlig kreditprövning och om du inte har några betalningsanmärkningar och är över 18 år, det vill säga myndig, så kan din ansökan beviljas snabbt. Det finns även långivare som erbjuder direktlån till dig som har betalningsanmärkningar, men det är långt ifrån alla som gör det. Kreditprövningen är då individuell och räntan kan bli betydligt högre än om du inte hade haft några anmärkningar i registret. Det finns alltså möjligheter även för dig som har en eller flera anmärkningar, eller kanske saknar fast inkomst eller anställning, även om utbudet av långivare är mer begränsat än annars.

Räntorna och avgifterna hos de företag som erbjuder direktlån i form av så kallade mikrolån är oftast betydligt högre än hos de mer traditionella långivarna. Löptiderna för lånet är också betydligt kortare, ibland så korta som bara en månad. Syftet med ett direktlån är alltså att klara en akut situation där du behöver pengar snabbt, men kan betala tillbaka inom den avtalade tiden. Om du inte kan betala tillbaka under lånets återbetalningstid, kan lånet bli väldigt mycket dyrare än du ursprungligen tänkt dig. Det är därför viktigt att du noga räknar på att du faktiskt har råd att låna och sedan betala tillbaka.

Ett obetalt direktlån kan få mycket stora negativa konsekvenser för din personliga ekonomi, med stora skulder och kanske till och med betalningsanmärkningar som följd. Även om det ursprungliga lånebeloppet kan vara ganska blygsamt, så kan ett sådant lån snabbt växa till en stor skuld med räntor och avgifter för försenade eller uteblivna betalningar. Gör därför upp en plan för hur du ska göra för att betala tillbaka lånet redan innan du ansöker, för att vara säker på att du har kontroll över din ekonomi och dina skulder. Låna inte heller mer än du faktiskt behöver. Det kan vara lätt att bli lockad att låna lite mer än man tänkt sig när ansökningsprocessen är enkel och snabb.