Hur jämför jag lån?

Det första du ska göra när du vill jämföra lån hos olika banker, är att bestämma hur stor summa du vill eller behöver låna, hur lång tid du vill betala tillbaka på lånet och hur mycket du har råd att betala i månaden. Tänk på att alltid ta med en marginal, så att du är säker på att ha råd att betala på lånet även om räntan stiger. Många lån har rörlig ränta, vilket innebär att räntan kan stiga och sjunka under lånets löptid.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Det allra smidigaste sättet att jämföra lån utan att själv behöva kontakta en mängd låneinstitut och kreditgivare är att använda sig av en jämförelsetjänst på nätet. Det finns en mängd företag som erbjuder kostnadsfria jämförelsetjänster för dig som på ett enkelt sätt vill få tillgång till ett verktyg för att jämföra olika lån och långivare med varandra. Du fyller enkelt i ett formulär på internet där du till exempel anger önskat belopp att låna, återbetalningstid och får sedan en jämförelse mellan olika aktörer på lånemarknaden. Tänk på att den ränta man räknar med är en snittränta. Den ränta du själv kan bli erbjuden kan skilja sig från denna, beroende på att ränta ofta sätts med hänsyn till just dina förutsättningar. Du bör inte bara jämföra räntan på de olika lånen, utan även ytterligare avgifter som kan komma till och andra villkor som exempelvis betalningsvillkor och löptider. Allt detta påverkar både hur dyrt eller billigt ett lån blir för dig, men också hur väl ett lån passar just dina förutsättningar.

En kort löptid kanske passar dig bäst, samtidigt som du vill ha möjligheten att betala med autogiro för att undvika att missa en inbetalning. Då bör du jämföra vilka lån som uppfyller dessa villkor. Allt handlar om vad som är viktigt för just dig när du ansöker om och betalar tillbaka på ett lån. Var du kan få den bästa räntan är självklart också intressant, eftersom detta kan avgöra hur dyrt ett lån kommer att ha blivit när lånet är betalt.

Du bör jämföra totalkostnaden för olika lån, det vill säga hur mycket du betalat i räntekostnader och andra avgifter och kostnader under hela lånets löptid. Kanske har en bank en låg ränta men högre avgifter. Då kan lånets löptid även påverka hur mycket du faktiskt kommer att få betala utöver lånebeloppet. Det är alltid viktigt att du tar med alla kostnader för lånet i beräkningen när du ska jämföra.