Hur får jag låg ränta på mitt lån?

En av de vanligaste frågorna från dem som funderar på att ansöka om lån är hur man får låg ränta. Ett sätt att få låg ränta är att lämna en säkerhet för ditt lån, exempelvis en bostad eller liknande. Om du vill låna utan att lämna säkerhet så kommer troligen din ränta att vara rörlig. Med det menas att den kommer att röra sig upp och ner i takt med att styrräntan pendlar. Styrräntan är Riksbankens reporänta och alltså inte en ränta som bestäms av banken. Hur mycket mer än styrräntan du kommer att få betala i ränta för ditt lån avgörs av banken.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

För att avgöra vilken ränta du kommer att få på ditt lån kommer banken eller kreditgivaren att göra en kreditbedömning. Detta gör banken genom en kreditupplysning och en samlad bedömning av din kreditvärdighet. Dina inkomster och utgifter, dina övriga skulder och din kredithistorik är alla faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Om du har haft betalningsproblem tidigare och kanske till och med fått en eller flera betalningsanmärkningar, så kommer det självklart att påverka den räntesats du blir erbjuden.

Om du tidigare har haft svårt att betala tillbaka lån eller krediter anses du vara förknippad med en högre risk och du får därför en högre ränta än om du haft en fläckfri kredithistorik. Befinner du dig i en situation där du har ekonomiska svårigheter och bankerna därför anser det vara för riskabelt att låna ut pengar till dig, finns det en hel del andra kreditgivare som är mer generösa i sin kreditbedömning. Man kan exempelvis även ta hänsyn till mer sporadiska inkomster och anställningar som inte är fasta eller tills vidare. Tänk på att dessa kreditgivare ofta erbjuder lån med lite högre ränta än de banker som har en hårdare kreditbedömning.

Ett annat sätt att få låg ränta är att låna pengar hos en bank där du har andra tjänster eller konton. Banker kan ofta erbjuda sina stamkunder bättre villkor eller lägre ränta för att man exempelvis har sitt sparande och sitt lönekonto i samma bank. Banken tjänar på att du har så många tjänster som möjligt hos dem, och kan i vissa fall därför erbjuda dig bättre villkor med anledning av detta. Du som kund är värdefull för banken, och du förlorar ingenting på att vara öppen med att du kan tänka dig att byta bank helt och hållet om du blir erbjuden rätt villkor.