Hur går jag tillväga för att låna pengar?

Först och främst måste du besluta dig för vilken typ av lån som är aktuellt för dig. Detta beror på vad du ska låna till och hur mycket. Ska du köpa en bil kan det vara aktuellt med ett billån. Ska du köpa en bostad är det istället ett bolån du ska ansöka om. Ska du köpa något annat, eller låna en mindre summa pengar, kan du låna pengar utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Ska du låna en ännu mindre summa, kan det vara aktuellt med en så kallad kontokredit. En kontokredit är kopplad direkt till ett av dina bankkonton, och du kan utnyttja hur stor eller liten del av denna som du vill eller behöver.

Du bör också fundera över hur mycket du har råd att betala på ditt lån varje månad, för att avgöra hur lång löptid som passar dig bäst. När du bestämt dig för vilken typ av lån du vill ansöka om, hur stor summa du vill låna och hur lång tid du vill betala tillbaka, är det dags att jämföra de olika långivarna.

Du kan använda dig av en jämförelsetjänst på internet för att få en första inblick i vilka banker och långivare som erbjuder det du är ute efter. Du kan då också få en uppfattning om hur mycket de olika långivarnas lån faktiskt kommer att kosta dig i räntor och avgifter.

Ofta kan du ansöka om lån direkt på internet genom att fylla i en låneansökan på någon av bankerna eller långivarnas hemsidor, alternativt vända dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare fungerar ungefär som en jämförelsetjänst och tar in offerter på det lånebelopp och den löptid du vill ha från olika banker och kreditgivare. Fördelen med detta är att det endast tas en kreditupplysning och att du själv slipper ringa runt till alla långivare som kan vara aktuella.

Om du själv vill kunna förhandla om räntan och eventuella avgifter, kan du på egen hand kontakta bankerna för att få information om vad de kan erbjuda dig. Tänk på att alltid ta reda på vilka övriga kostnader som tillkommer när du ska låna pengar, utöver själva räntan. Det kan påverka lånekostnaden i större utsträckning än du kanske tror. Banker, och alla andra företag som erbjuder lån, är enligt lag skyldiga att informera dig som kund om den så kallade effektiva räntan, det vill säga räntan och alla andra kostnader för lånet sammanräknade och utslagna på ett år.