Ska man låna till kontantinsats?

Om du funderar på att köpa bostad, har du säkert reflekterat kring det där med kontantinsatsen. Många frågar sig om man ska låna till den eller om det är bättre att försöka spara ihop till den. Om du har ett boende som ska säljas innan du köper en ny bostad, kan det vara så att du kan lägga de pengar som blir över vid försäljningen som kontantinsats för ditt nya boende. Kanske har du sparade pengar du kan använda. Om du köper bostad för första gången, funderar du säkert på hur du bäst ska gå tillväga.

Generellt sett kan man säga att det bästa alltid är att försöka spara ihop till kontantinsatsen på egen hand. Du slipper då dyra lån utöver bostadslånet, och du får ränta på dina sparade pengar under tiden. Du har då också betydligt bättre marginaler att köpa ett boende för.

Ibland kanske man inte har tid att spara ihop till kontantinsatsen men har marginaler för att låna till denna. Då kan ett lån vara ett alternativ. Det bästa är naturligtvis om du amorterar så mycket som möjligt på detta lån så att du inte behöver ha onödigt höga månadskostnader för länge.

Ett annat alternativ många funderar på är att låna till en del av kontantinsatsen. Kanske har du sparade pengar, men vill inte använda alltihop till en kontantinsats för att ha en buffert när du väl har flyttat in i din nya bostad?

Kontakta din bank för att diskutera den bästa lösningen för dig med hänsyn till hur dina betalningsmöjligheter ser ut. Tänk på att den ränta du får om du lånar till kontantinsatsen sätts med hänsyn till just din ekonomi och till mångt och mycket är en rörlig ränta. Tänk också på att du inte kan låna pengar till pantbrev och lagfart om du köper ett hus. Detta måste du i princip alltid kunna betala själv. Hur stora dessa belopp är beror på hur mycket din bostad kommer att kosta.

Om du inte har tid att spara ihop till kontantinsatsen kanske ett alternativ kan vara att låna till hela eller delar av kontantinsatsen av familj eller släktingar. Var dock noga med att skriva ett korrekt skuldebrev där ränta, betalningstid och alla villkor framgår tydligt. Ett annat alternativ kan vara att låna med någon annans fastighet som säkerhet. Kontakta din bank för att diskutera vilka möjligheter som finns för just dig och din familj.