Hur får jag privatlån med låg ränta?

De flesta vill ha så låg ränta som möjligt när de lånar pengar, och då särskilt på ett privatlån som oftast har en rörlig ränta. För att få en så låg effektiv ränta som möjligt är det inte bara den nominella räntan du ska jämföra, utan även den totala kostnaden för lånet årsvis inklusive alla avgifter och räntor. Detta kallas då för den effektiva räntan. Även om en bank erbjuder en betydligt lägre ränta än sina konkurrenter betyder inte det att det är denna bank som är billigast. Det kan vara så att banken har höga avgifter för till exempel fakturautskick eller autogirobetalningar. Det är viktigt att du får information om alla de avgifter som ditt lån medför för att du ska kunna avgöra om räntan verkligen är låg, eller om det bara är den nominella räntan som är låg. Det du vill ha är en låg effektiv ränta.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Du kan ofta förhandla med banken. Det kan löna sig att ta personlig kontakt, speciellt om det är en bank du har varit kund hos under en längre tid. Du kan få bättre villkor om du kan ställa de olika bankernas erbjudanden om lån mot varandra. För att få lägst ränta gäller det att vara påläst och tålmodig. Jämför privatlån via en jämförelsesajt på nätet för att få en överblick av vad de olika kreditgivarna kan erbjuda. Då kan du på ett överskådligt sätt se hur låg ränta de olika bankerna erbjuder och vilka andra avgifter de kan tänkas ha. För att få en bra ränta på privatlånet kan det underlätta att i nästa fas ta en personlig kontakt för att se om det går att förhandla så att räntan blir så låg som möjligt för just dig.

Vilken ränta just du får på ditt privatlån beror på din ekonomiska situation, din ekonomiska historia, din anställning och din inkomst. Det är inte alltid lätt att jämföra de olika bankerna, men om du lägger ner lite tid på att jämföra den ränta de erbjuder och de avgifter som gäller kan du spara tusenlappar i avgifter på ditt lån. För att få lägst ränta möjligt är det viktigt att vara noggrann och jämföra alla villkor som gäller för de olika kreditgivarna. En låg ränta betyder inte alltid att den effektiva räntan är den lägsta möjliga räntan för dig. I den effektiva räntan ska du även räkna med de andra avgifterna som kan vara aktuella för lånet.