Varför ska jag samla ihop mina lån?

Alla som har flera mindre lån, krediter och köp på avbetalning kan vittna om att avgifterna, räntorna och amorteringarna på dessa krediter tillsammans blir stora summor pengar, även om ursprungsbeloppen inte kan tyckas vara så höga. Det kan därför löna sig ekonomiskt att försöka samla ihop alla eller en del av dessa lån, krediter och avbetalningsköp till ett enda lån. Dels kan du sänka din räntekostnad och även din månadskostnad. Du kan även slippa att betala flera aviavgifter, årsavgifter och andra kostnader som kan tillkomma för en kredit.

Det blir också betydligt mer överskådligt för dig att ha en skuld och en månadsbetalning, jämfört med att ha flera stycken. Att ha en enda månadsbetalning minimerar risken att du råkar glömma att betala något av dina lån, något som kan leda till att skulden växer ytterligare och kanske i värsta fall leder till att du får en betalningsanmärkning. Har du istället endast ett lån med en amortering varje månad, är risken att du glömmer betala eller att ett inbetalningskort kommer bort mindre. Du har även en bättre överblick över hur mycket pengar det egentligen rör sig om, något som kan vara svårt när man har många mindre lån. Det gör också att du lättare kan räkna på dina månatliga kostnader och hur snabbt du kan betala tillbaka det du är skyldig.

Genom att sänka din ränta, och bli av med en massa onödiga kostnader och avgifter för alla lån och krediter, minskar också kostnaden för det du lånat. Alla avgifter tillsammans med räntan du betalar an bli en ganska hög kostnad för ett lån eller en kredit som från början inte verkade så stor. Det är alltid onödigt att betala mer för ett lån än du måste. Ju mindre extra du betalar, desto mer kan du amortera på den faktiska skulden, och kan bli skuldfri mycket fortare än om du hade haft et flertal lån och krediter.

Kom ihåg att jämföra den effektiva räntan när du jämför de olika långivarna, så att du kan göra en rättvis beräkning av hur mycket pengar du sparar varje månad på att välja en specifik långivare istället för att ha flera månadsbetalningar med ränta på varje skuld.
Genom att samla ihop alla dina lån förenklar du för dig själv och minskar dina kostnader varje månad, något som får dig skuldfri snabbare så att du kan tänka på annat än din ekonomi.